Reflectie

Tim:

Ik vond het vak UIE een erg leerzaam vak. Door de theorie die ik geleerd heb ben ik op een andere manier gaan kijken naar user interfaces. Ik was er niet van bewust dat er zoveel verschillende factoren en ontwerpkeuzes bij het ontwikkelen van een user interface hoorden. Voor deze lessen maakte ik een user interface die ik er zelf goed uit vond zien en handig vond om te gebruiken, maar ik keek nooit door de ogen van een gebruiker. Door de theorie toe te passen die ik geleerd heb in deze lessen kan ik nu een user interface ontwikkelen met het oog op de gebruiker.

De opdrachten brachten voor mijn gevoel weinig verbetering aan de proftaak, maar dit kwam ook omdat we voor liepen met de proftaak op de opdrachten van UIE. Desondanks zag ik wel het nut van de opdrachten in en de testen die we uitgevoerd hebben. Ik zal deze kennis zeker meenemen bij de volgende keer als we een user interface moeten ontwerpen.

De theorie was vaak redelijk veel om door te nemen maar de docent besprak dit op een goede manier met de klas. Ook al vond ik de stof vaak niet interessant, toch zorgde de docent ervoor dat ik tijdens de les geboeid zat te luisteren. De beoordelingen verliepen op een prettige manier waarbij de docent samen met ons keek naar de opdracht en opbouwende kritiek gaf.

Bram:

Dit vak is helaas niet zo gelopen als ik van te voren had gepland door het uitstellen van de opdrachten hebben we te weinig feedback kunnen vragen.

De theorie vond ik niet zo lastig en als je het samen alles verdeelde ook niet super veel werk. Maar door de motivatie problemen voor dit vak heb ik alles uitgesteld waardoor het uiteindelijk alles samen kwam en wel veel werk was. Door de lessen heb ik wel een beter idee gekregen waar je allemaal aan moeten letten als je een user interface gaat ontwerpen.

Eric:

Ik vind UIE een nuttig vak. Een van de grootste pluspunten van dit vak is dat je meer leert over waarom sommige design keuzes beter zijn dan anderen. Vroeger als ik een applicatie maakte en ik liet een vriend die zien, was hij altijd op zoek naar waar hij moest klikken. Omdat de gui voor mij heel natuurlijk voelde maar voor hem niet. Nu dat ik de theorie heb behandeld en heb toegepast kon hij de hele app al navigeren met de paper prototype. Dit liet mij zien dat de theorie ook echt helpt in het maken van een betere gui.

Het lesmateriaal was soms wat veel, maar het helpte ook niet dat we UIE uitstelde. En persoonlijk was ik niet echt een fan van video-opnames maken met een testpersoon. Maar uiteindelijk zag ik wel de meerwaarde van het vak UIE op mijn persoonlijke ontwikkeling.

Geplaatst in Weeks 1 - 4.